Ε.Λ.Ι.Τ. - Ελληνική Λέσχη Ισπανικού Τιμπράδο
Greek Club Timbrado Español / Club Griego de Timbrado Español
κωδικός εκτροφέα ST16Λίγα λόγια για μένα...
 

Σας καλωσορίζω στη σελίδα μου στην ΕΛΙΤ.

Κατάγομαι από την Αρκαδία και συγκεκριμένα από την Τρίπολη στην οποία μεγάλωσα, ενώ μετά τις σπουδές μου ζώ και εργάζομαι στην Αθήνα.

Η επαφή μου με τη φύση από μικρή ηλικία με έκανε να αγαπώ και να θαυμάζω ό,τι ζει μέσα σε αυτή, πάντα με σεβασμό σε ότι υπάρχει μέσα  σε αυτή.

Σε υλικία 9 ετών απέκτησα το πρώτο πτηνό συντροφιάς (love bird) και από 11 χρονών ασχολούμαι με την εκτροφή καναρινιών, κοινά καναρίνια, gloster, malinois, roller έχουν κατά καιρούς περάσει από τη ζωή μου.

Το 2011 όμως άκουσα για πρώτη φορά τη φωνή των Ισπανικών Τιμπράδος και  από τότε αποφάσισα να ασχοληθώ αποκλειστικά με αυτά. Το μαγευτικό τραγούδι τους, η σπυρτάδα τους και ο ιδιαίτερος γενικά χαρακτήρας τους με έκανε κυριολεκτηκά να τα ερωτευθώ.

Το 2011 απόκτησα τα πρώτα δύο μου ζευγάρια με βαθμολογημένα αρσενικά με τα οποία και ξεκίνησα την εκτροφή μου.

Το 2013 πραγματοποίησα το πρώτο μου ταξίδι στη Μαδρίτη (αποτελεσμα ομαδική κίνησης εκτροφέων) για τα αγαπημένα μας Timbrado. Το 2016 ταξίδεψα κα πάλι στη Μαδρίτη αυτή τη φορά ως δόκιμος κριτής συμμετέχοντας στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα της FECC.

Είμαι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Λέσχης Ισπανικού Τιμπράδο – Ε.Λ.Ι.Τ., του μεγαλύτερου ίσως συλλόγου της φυλής παγκοσμίως, με κωδικό εκτροφέα ST16 ενώ έχω την τιμή να είμαι εκλεγμένος Αντιπρόεδρος του ΔΣ του συλλόγου και πρώην Πρόεδρος και Γενικός Γραμματέας. Επίσης, έχω διατελέσει στο παρελθόν οργανωτικός γραμματέας του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ορνιθολογίας (ΠΟΟ) και Γραμματέας της COM-Hellas.

Είμαι επίσης μέλος του Ισπανικού συλλόγου Club Nacional del Canario de Canto Timbrado Español, της Ισπανικής Ομοσπονδίας FOCVA μέλους της COE & COM-E με κωδικό εκτροφέα Τ004, μέλος του Clube Internacional de Canarios de Canto CICC (Βραζιλία) και πρώην μέλος του συλλόγου SOCIEDAD ORNITOLOGICA VILLA DE COLLADO VILLABA, της Ισπανικής Ομοσπονδίας FOE.

Από το 2018 έχω ονομαστεί εθνικός κριτής της Ισπανικής Ομοσπονδίας Καναρινιών Φωνής FECC για τα καναρίνια Timbrado Español Original, είμαι εθνικός κριτής της ράτσας στην Πανελλήνια Ορνιθολογική Ομοσπονδία ΠΟΟ. Από το Σεπτέμβριο του 2020 έπαψα να είμαι κριτής της FECC και πλέον ανήκω στο κολέγιο των κριτών της Ορνιθολογικής Συνομοσπονδίας Ισπανίας Confederación Ornitológica Española (C.O.E.). Έχω συμμετάσχει ως δόκιμος κριτής σε μεγάλους διαγωνισμούς της Ισπανίας σε διάφορους συλλόγους, όπως και της Ελλάδας και της Κύπρου. Τον Νοέμβριο του 2018 συμμετείχα ως κριτής πλέον σε πρακτική στον τοπικό Διαγωνισμό της ΕΛΙΤ, το Δεκέμβριο του 2018 συμμετείχα ως κριτής σε πρακτική στο Εθνικό Πρωτάθλημα Ισπανίας (COM España) ενώ ολοκλήρωσα τις πρακτικές στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό της ΕΛΙΤ. Τον Ιανουάριο του 2019 πραγματοποίησα την πρώτη επίσημη κρίση στην Κύπρο. Εκπαιδευτής-δάσκαλός μου στην προσπάθεια αυτή ήταν και είναι ο Francisco Nicolás San José καθώς καθώς και οι  Anastasio Garcia Garcia και Jose Alberto Acedo Rodriguez.

Όπως θα διαπιστώσετε στην περιήγησή σας, έχω συμμετάσχει σε διαγωνισμούς και εκθέσεις και σε αρκετούς από αυτούς με διακρίσεις. Οι επιτυχίες μου αυτές είναι αποτέλεσμας συστηματικής δουλειάς με τη φυλή, μελέτης τόσο σε επιστημονικό επίπεδο όσο και σε ερασιτεχνικό, μα πάνω από όλα εφαρμογής των καλών πρακτικών όλων των δασκάλων του είδους, τόσο Ελλήνων όσο και Ισπανών. Ωστόσο, η διάκριση δεν αποτέλεσε για μένα ποτέ αυτοσκοπό, θεωρώ ότι είναι μια αναγνώριση στον εκτροφέα των κόπων και των προσπαθειών ότι η αφιέρωση του χρόνου του στο χόμπι αυτό έφερε θετικά απατελέσματα.

Στην ενασχόλησή μου με το χόμπι αυτό έχω την τύχη να γνωρίζω αξιόλογους κριτές και εκτροφείς μα πάνω από όλα φίλους, στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες.

Συνιστώ ανεπιφύλακτα λοιπόν σε όσους και όσες αγαπούν τον ισπανικό τενόρο τιμπράδο να γίνουν μέλη της ΕΛΙΤ και μαζί με το χόμπι να απολαύσουν και την υπέροχη παρέα μας.

Θα χαρώ να φανώ χρήσιμος σε οποίονδήποτε φίλο ή φίλη ζητήσει τη βοήθειά μου... το ίδιο πιστεύω ότι θα κάνει και κάθε μέλος της ΕΛΙΤ.  
 
Η εκτροφή μου...


Η εκτροφή μου ξεκίνησε με δύο ζευγάρια το 2011 ενώ την πρώτη χρονιά το κοπάδι μου αριθμούσε 35 τιμπράδος.

Πλέον η εκτροφή μου έχει εμπλουτιστεί με ισπανικά πουλιά τόσο από το ταξίδι μου το 2013 στη Μαδρίτη, όσο και από ζευγάρια που κατά καιρούς φτάνουν από την Ισπανία στα χέρια μου μέσω φίλων ή και από τα ταξίδια που ο ίδιος κάνω σχεδόν κάθε χρόνο.

Η ετήσια εκτροφή μου ανέρχεται στα 80 έως 90 μικρά τιμπράδος ενώ διαθέτω περίπου 10-12 άριστα αρσενικά και αντίστοιχα θηλυκά ως γεννήτορες και δασκάλους.

Επιπλέον το 2015 για πρώτη φορά έβαλα στην εκτροφή μου άγρια καναρίνια Serinus Canaria από τα οποία προσπαθώ να ενδυναμώσω το αίμα και να βελτιώσω το γενετικό σφρίγος της εκτροφής μου.

Το 2015 έβγαλα και τα πρώτα R1 (timbrado x serinus canaria) με άριστα φωνητικά αποτελέσματα σύμφωνα με τους κριτές, ενώ συνεχίζω με τα R2 και ούτω κάθεξης.  

Περίπου μισά από τα αρσενικά μου τα δοκιμάζω με δύο κανάρες κάθε χρόνο και τα υπόλοιπα σε σταθερά ζευγάρια.

Η εκτροφή μου είναι εξωτερική σε μπαλκόνι όλο το χρόνο  στο οποίο έχω δύο ειδικές μεταλικές κατασκευές μέσα στις οποίες τοποθετούνται τα κλουβιά τόσο για προστασία των καναρινιών από αρπακτικά, κουνούπια κλπ αλλά και επειδή έτσι είναι όλα τακτοποιημένα και λόγω ότι περιβάλλονται με σήτα δεν λερώνουν το χώρο του μπαλκονιού. Σε μεγάλους παγετούς απλά σκεπάζω τις κατασκευές με νάιλον και πολυκαρβονικά φύλλα.

Τα ατομικά κλουβιά που χρησιμοποιώ είναι διαστάσεων 39x26x34cm o οροφος
Οι ζευγαρώστρες που χρησιμοποιώ είναι με κινητό χώρισμα και διαστάσεων 60x26x34cm o οροφος
Οι κλούβες πτήσης που χρησιμοποιώ είναι διαστάσεων 90x34.5x43.5cm o οροφος
Τα κλουβιά διαγωνισμού για τα τιμπράδος μου είναι τύπου Valenciana ξύλινα χειροποίητα.

Στη φάση της προετοιμασίας για το διαγωνισμό, αφαιρώ τις κλούβες πτήσεις, πλην αυτών που έχουν τα θηλυκά και τα νεαρά αρσενικά τοποθετούνται στα κλουβιά διαγωνισμού πάλι μέσα στην μεταλλική κατασκευή κάνοντας χρήση μιας κουρτίνας για τις ανάγκες της εκπαίδευσης.

Σε ότι αφορά στη διατροφή των τιμπράδος μου εξαρτάται ανάλογα με την εποχή (συντήριση, διαγωνισμός, προετοιμασία αναπαραγωγής, αναπαραγωγή) και αποφεύγω την χρήση σκευαμάτων (πλην των περιπτώσεων όπου απαιτείται πχ σε ασθένειες) ενώ τους παρέχω φρέσκο βρασμένο αβγό, αβγοτροφή, συχνά φρούτα και λαχανικά, σπόρους υγείας και καλής ποιότητας μίγμα σπόρων.

Μια σχετική ρουτίνα, ο κατάλληλος χώρος, ο σωστός φωτισμός και αερισμός και η ισορροπημένη διατροφή, και η περιορισμένη εισαγωγή νέων καναρινιών στο κοπάδι μου, έχει σαν αποτέλεσμα μια σταθερή και καλή εκτροφή με καλής ποιότητας απογόνους χωρίς ασθένειες και χωρίς σοβαρές απώλειες.

Διαγωνισμοί...

2017
6ος Διαγωνισμός - Έκθεση Καναρινιών Φωνής
Timbrado Español Original
ΕΛΙΤ
27-30 Ιανουαρίου 2017
Κριτής: κ. Anastasio Garcia Garcia

Στο συγκεκριμένο διαγωνισμό συμμετείχα ως δόκιμος κριτής.
   ---------------------------
2016
2ος Παννελήνιος Ομοσπονδιακός Διαγωνισμός
καναρινιών φωνής 
Τimbrado Español  Original
ΕΛΙΤ-ΠΟΟ
Κριτές:  - κ. David Buenavida Gaspar
             - κ. José Luis Luengo Garcia
          - κ. Jaime Pizarro Pintado

Στο συγκεκριμένο διαγωνισμό συμμετείχα εκτός συναγωνισμού αφού ήμουν δόκιμος κριτής.
Σχεδόν στο σύνολό τους τα τιμπράδος μου ήταν 1ης κατηγορίας (86-90 βαθμούς)
   ---------------------------

2016
4ος Διαγωνισμός καναρινιών φωνής 
Τimbrado Español  
ΕΛΙΤ
Κριτής Alberto Acedo Rodriguez

Στο συγκεκριμένο διαγωνισμό είχα την εξής διάκριση:

3ος στην κατηγορία Τετράδες με 352 βαθμούς 
(δεν υπήρχε άλλη κατηγορία στο διαγωνισμό)
   ---------------------------

2015
1ος Παννελήνιος Ομοσπονδιακός Διαγωνισμός
καναρινιών φωνής 
Τimbrado Español  
ΕΛΙΤ-ΠΟΟ
Κριτές κ. Francisco Nicolás San José     
κ. Juan Sánchez Sánchez

Στο συγκεκριμένο διαγωνισμό είχα τις εξής διακρίσεις:

Βραβείο Καλύτερου Εκτροφέα (10 υψηλότερες βαθμολογίες στο διαγωνισμό) 

και μεταξύ άλλων και την εξής κατάταξη:
9ος στην κατηγορία Μονά με 89 βαθμούς
6ος στην κατηγορία Τετράδες με 339 βαθμούς
 ---------------------------

2015
2ος Διαγωνισμός καναρινιών φωνής 
Τimbrado Español  
ΕΛΙΤ
Κριτής Luis Gil Gonzalez
Στο συγκεκριμένο διαγωνισμό είχα την εξής κατάταξη:

10ος στην κατηγορία Μονά με 89 βαθμούς
6ος στην κατηγορία Τετράδες με 358 βαθμούς
 ---------------------------

2014
1ος Διαγωνισμός καναρινιών φωνής 
Τimbrado Español  
ΕΛΙΤ
Κριτής Alberto Acedo Rodriguez
Στο συγκεκριμένο διαγωνισμό είχα τις εξής διακρίσεις:

1ος στην κατηγορία Μονά με 88 βαθμούς
3ος στην κατηγορία Τετράδες με 350 βαθμούς  
  ---------------------------

2012 
6ος Διαγωνισμός καναρινιών φωνής Τimbrado Español  
ΕΛΣΥΤΙ
Κριτής Luis Gil Gonzalez

Στο συγκεκριμένο διαγωνισμό η καλύτερη τετράδα μου συγκέντρωσε 376 βαθμούς
Το άλμπουμ μου...

  • φωτογραφίες
  • βίντεο                             

Επικοινωνία κλπ...


                  6947813906                                                            

                  orion_tr@hotmail.com
                 
                  βρείτε με στο facebook                          επισκευθείτε το ιστολόγιό (blog) μου