Ε.Λ.Ι.Τ. - Ελληνική Λέσχη Ισπανικού Τιμπράδο
Greek Club Timbrado Español / Club Griego de Timbrado Español
"Η καταγωγή και η εξέλιξη της ράτσας του ισπανικού καναρινιού Τιμπράδο - Timbrado Español"

Μετάφραση για την Ελληνική Λέσχη Ισπανικού Τιμπράδο – Ε.Λ.Ι.Τ. (www.elit-timbrado.gr) από τον Χρήστο Τρυφωνόπουλο
Πηγή: Ισπανική Ορνιθολογική Ομοσπονδία (Federación Ornitológica Española-F.O.E.)

Γύρω στο 1400, σχεδόν ενενήντα χρόνια αφότου ο Ερρίκος ο 3ος είχε στείλει την ιστορική αποστολή του στα Κανάρια Νησιά, ανακαλύφθηκε σε αυτά ένα πουλί σε άγρια κατάσταση που γοήτευσε τους εξερευνητές και για την ομορφιά του  αλλά -πάνω από όλα- για το τραγούδι του. Θαύμασαν το τραγούδι του τόσο πολύ που όταν επέστρεψαν πήραν μαζί τους ένα ζευγάρι από εκείνα τα πουλιά.
    
Όπως όλοι γνωρίζουν, πήραν το όνομά τους από τα νησιά, που ονομάζονται επίσης «των σκύλων - cane» λόγω της ύπαρξης μιας συγκεκριμένης ράτσας άγριων σκύλων πολύ κοινή στο νησί.
     
Αυτά τα πουλιά γνώρισαν τέτοια επιτυχία που σε πολύ μικρό χρονικό  διάστημα τα καναρίνια έλαβαν ιδιαίτερη θέση στα σπίτια των αριστοκρατών. Έχουμε ειδήσεις για τη γρήγορη εξάπλωση κατά μήκος όλου του γνωστού κόσμου, και για την άνθηση του εμπορίου που δημιουργήθηκε γύρω τους.
       
Πολλά  καράβια ερχόμενα από τα Κανάρια Νησιά έμεναν στα κύρια λιμάνια μέχρι να επαληθευτεί η ικανότητα προσαρμογής τους. Αυτό έδωσε τη θέση του στην αναπαραγωγή τους σε αιχμαλωσία, και αυτό στη προέλευση του χόμπι μας. Γνωρίζουμε από τα υπέροχα ζευγάρια του Λούις του 11ου από τη Γαλλία στα τέλη του 15ου αιώνα, τη διασημότητα των καναρινιών στο κέντρο της Ευρώπης τον 16ο αιώνα.
    
Από την αιχμαλωσία του, υπέστη οργανικούς μετασχηματισμούς που είναι η ρίζα για της πολλαπλές ποικιλίες που είναι σήμερα τόσο γνωστές  ανάμεσά μας.
    
Ποια ήταν η ρίζα του ισπανικού τιμπράδο; Είναι αδύνατο να γνωρίζουμε πλήρως.
   
Χωρίς αμφιβολία, τα αρχέγονα ηχοχρώματα έδωσαν θέση σε περισσότερους μουσικούς ήχους, κάνοντας το ρεπερτόριο του περισσότερο τέλειο, καθώς μάθαινε και από τα άλλα πουλιά, αλλά διατηρώντας τους έμφυτους τόνους, Piau και Chau.

Σε αυτή τη φάση ο άνθρωπος έχει το ρόλο του. Παίρνοντας το ως χόμπι, συνέλλεξε τους πλέον κατάλληλους απογόνους, απασχολούσε άλλα πουλιά επίσης εύκολα στο να τα κρατήσεις σε αιχμαλωσία, όπως καρδερίνες, κοκκινόσπιζες, και ειδικά τα αηδόνια.

Με τη πάροδο του χρόνου και πρόσφατα είχαμε νέους απογόνους που ανατράφηκαν και ζευγάρωσαν στη Καταλονία, ειδικά στις περιοχές του Ολοτ, Κανέλας, Βιτς και Φιγκιουέρας, που ήταν εξαιρετικοί λόγω της τελειότητας του τραγουδιού τους, έχοντας ένα ρεπερτόριο από μεταλλικές νότες πολύ ζωηρές και ποικίλες.

Αυτό το ρεπερτόριο, που αποκτήθηκε μετά από τόση δουλειά και διαλογή, σχεδόν εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου το 1936.
Ευτυχώς, στα μέσα του ΄40, μια ομάδα ανθρώπων που αγαπούσαν την εκτροφή  του καναρινιού από τη Μαδρίτη, αποφάσισαν να ανακτήσουν την καθαρότητα της ράτσας. Ήταν πολύ δύσκολο να βρουν ένα «άτομο» για να ξεκινήσουν το έργο τους.

Μετά από μερικά χρόνια πολύ μικρής προόδου και φυσικά αποτυχιών, μπόρεσαν τουλάχιστον να επαναφέρουν το πρωτότυπο τραγούδι του καναρινιού που καλείται από εκείνη τη στιγμή το καναρίνι της χώρας. Πήραν σχεδόν την καθαρότητα της ράτσας, και για να αποφύγουν την πιθανότητα νέων εκφυλισμών, ένιωσαν την ανάγκη να αποκωδικοποιήσουν τη σύσταση του τραγουδιού για να αποφύγουν πιθανές μελλοντικές παρεκκλίσεις. Μετά από μία διεξοδική μελέτη για το τραγούδι του, που έγινε από αυτούς τους ανθρώπους από τη Μαδρίτη, έκαναν ένα προσωρινό κώδικα βασισμένο σε αυτόν του Dr. Wolf de Maikamer, για τα καναρίνια Roller, και βρέθηκε από αυτόν στη διαιρετότητα από 3.
          
Αυτός ο κώδικας μεταρρυθμίστηκε μετά από λίγο καιρό, η ονομασία μερικών νοτών άλλαξε καθώς και η βαθμολογία τους,  αλλά το πιο σημαντικό και εκπληκτικό χαρακτηριστικό αυτής της μεταρρύθμισης ήταν η αντικατάσταση του ονόματος του ως ισπανικό τιμπράδο, που είναι μακράν ακριβέστερο και χαρακτηριστικότερο.

Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΙΣΠΑΝΙΚΟΥ ΤΙΜΠΡΑΔΟ

Τελικά, και ως ανταπόδοση όλης αυτής της προσπάθειας και της σκληρής δουλειάς αυτής της ομάδας οι ισπανοί απέκτησαν τεράστια επιτυχία όταν στις 3 Φεβρουαρίου του 1962, η Γενική Συνέλευση της Παγκόσμιας Ορνιθολογικής Ομοσπονδίας (COM), θέσπισε ομόφωνα τη παγκόσμια αναγνώριση αυτής της ισπανικής ράτσας, που σύντομα τέθηκε με τα δικά της προσόντα μεταξύ αυτών με το υψηλότερο κύρος στον κόσμο.

ΤΥΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΙΣΠΑΝΙΚΟΥ ΚΑΝΑΡΙΝΙΟΥ ΤΙΜΠΡΑΔΟ

Εκτός από τα ειδικά χαρακτηριστικά που καθορίζουν το ξεχωριστό του τραγούδι που οδήγησε στην ονομασία του, η καθαρότητα της ράτσας του Ισπανικού καναρινιού Τιμπράδο είναι φαινομενική της εξωτερικής του εμφάνισης ή του φαινότυπου.  Η στιλιζαρισμένη του φιγούρα, της  αναλογικής και λείας μορφής του, δίνει στη κίνηση του ένα ειδικό σθένος και ευτυχία. Ο φαινότυπος του καθορίζεται από τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

ΜΕΓΕΘΟΣ: Μεταξύ 13 και 14 εκ.

ΠΟΥΠΟΥΛΑ: Είναι εντελώς εφαρμοστά στο σώμα. Τα σγουρά πούπουλα είναι χαρακτηριστικό της έλλειψης καθαρότητας της ράτσας.

ΜΟΡΦΗ ΤΩΝ ΠΟΔΙΩΝ: Είναι,  λεπτά, μικρά, με στάση υπό γωνία. Ίσια πόδια είναι χαρακτηριστικό της έλλειψης καθαρότητας της ράτσας.

ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΙΟΥ: Είναι μεσαίου μεγέθους, σε αναλογική μορφή και όλο καλυμμένο με πούπουλα. Τα μάτια του είναι ζωηρά και μαύρα γκρι ή καφέ. Ένα πολύ μεγάλο κεφάλι, με πάρα πολλά πούπουλα και κόκκινα μάτια είναι χαρακτηριστικό της έλλειψης καθαρότητας της ράτσας.

ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΛΑΙΜΟΥ: Είναι μεσαίου μήκους, αρμονικό με το κεφάλι και το σώμα.

ΜΟΡΦΗ ΤΗΣ ΟΥΡΑΣ: Είναι σε ευθεία γραμμή με το σώμα, λίγο ανοιχτή και σε μορφή ουράς ψαριού.

ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ: Έχει τη μορφή μπομπίνας και είναι αρμονικό με το κεφάλι, το λαιμό και την ουρά.

ΜΟΡΦΗ ΤΩΝ ΦΤΕΡΩΝ: Είναι εφαρμοστά στο σώμα και διασταυρώνονται λίγο στην άκρη τους.

ΧΡΩΜΑ ΤΩΝ ΠΟΥΠΟΥΛΩΝ: Το χρώμα των πούπουλών τους δημιουργείται από δύο διαφορετικές χρωστικές ουσίες, που ονομάζονται μελανίνη και λιπόχρωμα.

Σύμφωνα με αυτές τις ουσίες τα καναρίνια μπορεί να είναι:

ΜΕΛΑΝΙΚΑ: Πράσινα, γκρι, κίτρινα και λευκά κυρίαρχα.
ΛΙΠΟΧΡΩΜΙΚΑ: Κίτρινα και λευκά κυρίαρχα.

Αναγνωρίζονται και τα λεγόμενα pio (στικτά), στα όποια  αναμιγνύεται η μελανίνη με το λιπόχρωμα στα πούπουλα τους, σε ποικίλη αναλογία.
Τέλος,  αναγνωρίζεται και κάθε ένα της σειράς του καφέ των χρωμάτων όπως αναφέρθηκαν προηγουμένως.

Κάθε ένα που έχει ίχνη από λιπόχρωμα κόκκινο δεν είναι ικανά για συμμετοχή σε διαγωνισμό και για αυτό το λόγο θα απορρίπτονται.


ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ

Το Ισπανικό καναρίνι Τιμπράδο, όπως τα περισσότερα πουλιά, έχει μερικά γνωρίσματα, όργανα και χαρακτηριστικά κοινά σύμφωνα με τις αρμόζουσες λειτουργίες της σειράς του: αμετάβλητη θερμοκρασία, δερμικοί σχηματισμοί από κερατίνη ή πούπουλα, ειδικά πνευμονικά όργανα (θύλακες αέρα), κενά οστά, πνεύμονες και βρογχικούς σωλήνες, και απουσία ουροδόχου κύστης, μυώδους στομάχου, μια ειδική ανάπτυξη των αισθήσεων της όρασης και της ακοής, κα.
    
Όμως, έχει και μερικά γνωρίσματα που είναι χαρακτηριστικά, όπως ένα μικρό και κωνικό ράμφος, 10 πρωτογενή  πηδαλιούχα φτερά, 12 δευτερογενή  πηδαλιούχα φτερά, είναι 13 έως 14 εκ. μακρύ, τα πούπουλά του είναι πράσινα ή στικτά, το σώμα του έχει καμπύλες, αρμονικούς λείους σχηματισμούς, η ουρά του έχει μορφή ουράς ψαριού, κλπ.
     
Ευθύ πόδι, σγουρό πούπουλο, κόκκινα μάτια, υπολειπόμενο λευκό χρώμα, κεφάλι με περίσσια πούπουλα και ο κόκκινος παράγοντας είναι καθαρές ενδείξεις της έλλειψης καθαρότητας και γενετικής διαλογής της ράτσας.


Περιεχόμενο - Αρθρογραφία - Η καταγωγή και η εξέλιξη της ράτσας του ισπανικού καναρινιού Τιμπράδο