Ε.Λ.Ι.Τ. - Ελληνική Λέσχη Ισπανικού Τιμπράδο
Greek Club Timbrado Español / Club Griego de Timbrado Español


Άρθρο της Sarah Palmer
Μετάφραση άρθρου για την Ελληνική Λέσχη Ισπανικού Τιμπράδο – Ε.Λ.Ι.Τ. (www.elit-timbrado.gr) από τον Ανδρέα Κατσίκη,
όπως δημοσιεύθηκε στο www.timbradoespanol.com
 

Σκέφτηκα να δώσω τις ιδέες μου για την εκπαίδευση των Τιμπράδο. Μόλις παρατηρήσω ότι ένα νέο πουλί δείχνει σημάδια τραγουδιού – τότε πηγαίνει σε δικό του ξεχωριστώ κλουβί. Χρησιμοποιώ διπλές ζευγαρώστρες και ανάμεσα στα πουλιά τοποθετώ διαχωριστικό.  Επίσης κλείνω τις πλαϊνές πλευρές έτσι ώστε τα πουλιά να μην μπορούν το ένα να δει το άλλο – μπορούν όμως να ακούγονται, ωστόσο περιορίζεται η οπτική επαφή με τα άλλα πουλιά.
       Τον Οκτώβριο βάζω σε ομάδες αδελφούς , θείους, ανηψιούς. Έτσι προσπαθώ να κρατάω τα συγγενικά πουλιά μαζί. Τον Οκτώβρη λοιπόν βάζω αυτές τις ομάδες συγγενών σε ομάδες των τεσσάρων σε ξεχωριστά κλουβιά διαγωνισμού. Αυτό είναι γίνεται ώστε να μάθουν πού θα είναι η τροφή και το νερό τους. Επιπλέον γίνεται για να συνηθίσουν στο μικρότερο κλουβί. Με αυτό τον τρόπο δεν φοβούνται και ξέρουν τα βασικά όταν είναι η εποχή της τακτικής εκπαίδευσης. Μπορούν να είναι μέσα σε αυτά τα κλουβιά για 5-8 μέρες. Είναι μια καλή στιγμή ώστε να ξεχωρίσουν και τα θηλυκά πουλιά και καλώς εχόντων των πραγμάτων να αντικατασταθούν. Μόλις είστε ικανοποιημένοι που τα πουλιά τραγουδούν τα επιστρέφεται ξανά στα κανονικά χωριστά τους κλουβιά.

Σημείωση: Δεν ξεκινάω εκπαίδευση τραγουδιού μέχρι 21 ημέρες πριν από το διαγωνισμό καθώς τα πουλιά είναι ήδη προσαρμοσμένα στα κλουβιά διαγωνισμού – αυτό πραγματικά μειώνει το χρόνο εκπαίδευσης. Η προηγούμενη εμπειρία μου με μαλινουά μου έδειξε ότι τα πουλιά δεν είναι χαρούμενα να είναι σε μικρά κλουβιά για πολύ καιρό.

Έτσι, κατά τη γνώμη μου λιγότερη εκπαίδευση σημαίνει πιο χαρούμενα πουλιά.

Τα κλουβιά μου είναι μαρκαρισμένα με μανταλάκια με πληροφορίες για τα πουλιά πάνω στα μανταλάκια. Έτος εκκόλαψης, ομάδα πουλιών και στο πίσω μέρος μήνας εκκόλαψης, πατέρα – μητέρα. Τα μανταλάκια πάνε από το κανονικό κλουβί και στο κλουβί εκπαίδευσης.

Περίπου 21 ημέρες από το διαγωνισμό τοποθετώ τα πουλιά στα κλουβιά διαγωνισμού και επειδή αυτή την περίοδο τα κλουβιά μπαίνουν στις βαλίτσες και δε χωράνε τα μανταλάκια σημειώνω τα στοιχεία επάνω σε ταινία.

Βγάζω έξω από τις βαλίτσες τα πουλιά κάθε μέρα και συνήθως μέχρι την 3η μέρα είναι το τραγούδι τους στο φουλ και έχουν ήδη συνηθίσει τα άλλα πουλιά με τα οποία είναι ομάδα και είναι κοντά το ένα στο άλλο. Δεν κλείνουμε τελείως τη βαλίτσα μέχρι 1-2 μέρες πριν το διαγωνισμό.

Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης – την οποία κάνω στον πάγκο της κουζίνας μου – ίσως πλένω τα πιάτα, καθαρίζω το τραπέζι, μπαινοβγαίνω ώστε να συνηθίσουν τα πουλιά στην κίνηση, μπορεί να σταματάνε το τραγούδι αλλά πρέπει να μάθουν να αρχίζουν ξανά αμέσως. Φορέστε διαφορετικά ρούχα, γυαλιά, καπέλα, διαβάστε βιβλίο ή ακόμα χορέψτε!!!

Παίρνω μέρος σε διαγωνισμούς περίπου 15 χρόνια και προτιμώ ένα χώρο με καθαρό αέρα (αν είναι δυνατόν να υπάρχει φίλτρο καθαρισμού αέρα). Φέρνω το δικό μου φίλτρο αέρα στο διαγωνισμό του FCF. Τρεις φορές έχω παρατηρήσει απώλεια φωνής (αφωνία) τη 2η μέρα στο δωμάτιο εγκλωβισμού και πιστεύω ότι το φίλτρο αέρα βοηθάει. Ποιος ξέρει τι χρησιμοποιούν για  να καθαρίζουν τα δωμάτια των ξενοδοχείων.

Επίσης βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν σπόροι κανναβουριού στο μίγμα αλλιώς θα δείτε τα πουλιά να μην τραγουδούν αλλά να γυρίζουν γύρω γύρω και να προσπαθούν να σπάσουν το κανναβούρι.  


Ελπίζω να σας δω όλους στο διαγωνισμό του CSTA.
Για οποιαδήποτε απορία μη διστάσετε να ρωτήσετε.