Ε.Λ.Ι.Τ. - Ελληνική Λέσχη Ισπανικού Τιμπράδο
Greek Club Timbrado Español / Club Griego de Timbrado Español

Άρθρο του Paquito de Alcala ισπανού εκτροφέα Timbrado
Μετάφραση άρθρου για την Ελληνική Λέσχη Ισπανικού Τιμπράδο – Ε.Λ.Ι.Τ. (www.elit-timbrado.gr) από τον Φώτη Θανόπουλο,
όπως δημοσιεύθηκε στο  www.aviariosanrafael.es.tl


  Ένας ειδικός στο τραγούδι του
  Timbrado Español
  Nº εκτροφέα 453 F.O.E.


Πάντα με τρόπο ώστε να μπορεί να είναι χρήσιμος σε αυτούς που ξεκινούν μια εκτροφή  καναρινιών, οι οποίοι κατά κάποιο τρόπο το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, ας μιλήσουμε για την προετοιμασία των αρχάριων για το κελάηδημα, σαν κάτι πολύ ιδιαίτερο, από το οποίο θα εξαρτηθεί η καλή ή κακή εκπαίδευση που θα λάβουν οι νεοσσοί μας, γι 'αυτό επαναλαμβάνω θα πρέπει να είμαστε σχολαστικοί, δεν μπορείτε να έχετε έναν οποιοδήποτε δάσκαλο. Αρχικά θα πρέπει να βγάζει νότες  πολύ σαφείς και τέλειες, δεν θα πρέπει να ακούγονται μπερδεμένες νότες ή με ελαττώματα, όπως : γρατσουνιές, τραχείες ή ένρινες (rascadas, estridencias ή nasales). Πρέπει να βάλουμε μοντέλα που είναι σχεδόν τέλεια και φυσικά να συμφωνούν με τον κώδικα του TIMBRADO μας.

Και μπορώ να σας βεβαιώσω ότι είναι δύσκολη δουλειά, πολύ «δύσκολη», γιατί για να τραγουδούν σωστά οι δάσκαλοι πρέπει να είναι σε ημίφως, ή σε μισοσκόταδο, αφού έτσι κελαηδούν καλύτερα και πιο ήρεμα, δεν αποσπάται η προσοχή τους και δίνουν τις καλύτερες τρίλιες (γυρίσματα). Αλλά ούτε θα πρέπει να υπάρχουν πολλοί δάσκαλοι, τέσσερις είναι αρκετοί, το πολύ έξι.  

Ο λόγος είναι ότι οι νεοσσοί θα μάθουν σιγά σιγά αυτές τις νότες σύμφωνα με τις δυνατότητές τους και θα ταιριάξουν στο ρεπερτόριό τους τις πιο εύκολες που θα ακούσουν από κάθε δάσκαλό τους, που θα βρίσκεται σε αυτήν την εκτροφή.

Όλοι γνωρίζουμε ότι πάντα υπάρχουν πουλιά που είναι πολύ πρόθυμα να τραγουδήσουν, που πάντα κυριαρχούν  με το τραγούδι τους, πάντα ξεκινούν νωρίτερα, αυτά τα πουλιά που σε αυτό το άρθρο τα ονομάζουμε ΗΓΕΤΕΣ, επειδή κυριαρχούν πάντα σε ολόκληρη την εκτροφή, για αυτό πρέπει να είναι η πιο πλήρης σε νότες και ως εκ τούτου, το πιο ολοκληρωμένο για την εκπαίδευση. Θα υπάρξουν εκτροφείς που πιστεύουν ότι σε αυτή την περίπτωση θα αρκούσε μόνο ένα για να εκπαιδεύσει τα υπόλοιπα, αλλά δεν είναι έτσι, επειδή θα υπάρξουν νεοσσοί που θα έχουν δυσκολία να μάθουν μια νότα, είτε επειδή την βγάζει πολύ γρήγορα ή επειδή την βρίσκει δύσκολη και αν δεν διευκολυνθεί να την μάθει από άλλο (πουλί), ενδεχομένως θα μείνει χωρίς αυτήν ή θα την μάθει λάθος.

Εάν αντιθέτως, υπήρχε και κάποιος άλλος (δάσκαλος), θα του είχαμε δώσει την δυνατότητα να διαλέξει ποιος θα του δώσει την νότα πιο εύκολα.

Επίσης θα σας πω ότι αν υπάρχουν πολλοί (δάσκαλοι) θα δημιουργήσουν σύγχυση και ας είναι όλοι καλοί.

Εκείνοι που το αισθανόμαστε, το ζούμε, όταν αρχίζουν να επαναλαμβάνουν , έχουμε την αβεβαιότητα για το αν έχουν λάβει την κατάλληλη εκπαίδευση, όταν θα τα οδηγήσουμε στον πολυαναμενόμενο διαγωνισμό και να  πάρουμε την ικανοποίηση ότι είναι πλήρεις, δίνοντας τις τέλειες τρίλιες (γυρίσματα). Δεν είναι ότι πρέπει οπωσδήποτε να κερδίσουμε στον διαγωνισμό, αλλά ότι κάθε φορά που θα το ακούς να σου αρέσει όλο και περισσότερο. Όλα θα εξαρτηθούν κατά μεγάλο μέρος από το πόσο έχεις παλέψει από την γέννησή τους μέχρι την προετοιμασία τους για να λάβουν μέρος σε διαγωνισμό, γι’ αυτό είπαμε ότι ένα μεγάλο μέρος ανήκει στους εκτροφείς, αλλά και ένα άλλο θα εξαρτηθεί από την κληρονομικότητα (γενετική) που φέρει η εκτροφή. Γι’ αυτό την ώρα της αναπαραγωγής δεν θα πρέπει να ζευγαρώνουμε οποιοδήποτε αρσενικό με ένα θηλυκό που μας αρέσει. Δεν είναι τόσο ωραίο αυτό, δεν είναι το χρώμα, πρέπει να το μελετήσουμε πρώτα, να ξέρεις με τι ζευγαρώνεις το θηλυκό και παρ’ όλα αυτά μερικές φορές κάνεις λάθος, γι’ αυτό ο Μεγάλος Εκτροφέας πρέπει να ξέρει  ποιο θηλυκό ταιριάζει με το αρσενικό, γιατί λίγο ωφελεί να έχουμε μεγάλους δασκάλους εάν οι μαθητές που έχουμε δεν μπορούν να πουν τις νότες που τους διδάσκουν οι πρωταθλητές μας. Αυτό το χάρισμα του εκτροφέα που γεννιέται μαζί του και που το έχει μέσα του.  

Εάν δεν πετύχουμε ένα χρόνο, τον επόμενο πρέπει να ψάξουμε τις αιτίες και γιατί έχουμε χάσει αυτήν την αναπαραγωγική περίοδο, να δούμε αν φταίει το θηλυκό ή το αρσενικό.

Αυτό που δεν πρέπει να χάσουμε είναι ο ενθουσιασμός και να τα παρατήσουμε.

Γι’ αυτό υπάρχουν κύριοι που είναι ανικανοποίητοι γιατί τα TIMBRADOS τους δεν πήραν την βαθμολογία που επιθυμούσαν, αλλά κύριοι αυτή η δουλειά είναι η πιο σημαντική για έναν κριτή, για αυτό είναι κριτές, γιατί τους αρέσει να βοηθούν την εκτροφή καναρινιών και να την εμπεδώνουν κάθε φορά περισσότερο, δεν είναι για κανέναν άλλο λόγο παρά μόνο και το επιβεβαιώνω ότι για πολύ καιρό τα ΤΙΜΠΡΑΔΟΣ μας καλυτέρευσαν αξιοσημείωτα και παρ’ όλα αυτά εγώ δεν το βλέπω έτσι. Κριτές και εκτροφείς χάνουμε φυλή ή ειλικρίνεια. Κάτι συμβαίνει και αυτό είναι ΔΙΚΗ μου γνώμη, του Paquito el de Alcalá.

Απ’ την άλλη πλευρά πρέπει να πω επίσης ότι όλοι ξέρουμε ότι υπάρχει μια μίξη μεταξύ της μιας ομοσπονδίας και της άλλης που δεν είναι καλό για τα ΤΙΜΠΡΑΔΟΣ, γενικεύω αφού υπάρχουν εκτροφείς που τους είναι ξεκάθαρο τι είναι καλό για την εκτροφή τους, αλλά σε σύνολο χάνουμε πολύ σε ποιότητα, και εγώ νομίζω ότι θα έπρεπε να υπάρχει περισσότερη επικοινωνία μεταξύ εκτροφέων και κριτών και αυτό θα ήταν ένα από τα σημαντικότερα πράγματα. Από την άλλη αξιολογούνται καλά τα ΤΙΜΠΡΑΔΟΣ μας, είναι μια δουλειά που μας αφορά όλους, είμαι πεπεισμένος ότι η τεχνική, οι εκτροφείς και αυτό το άρθρο πρέπει να βαδίζουν  προς τον ίδιο σκοπό και θα καταφέρουμε να ανεβάσουμε στα πιο ψηλά σκαλοπάτια το ΙΣΠΑΝΙΚΟ ΤΙΜΠΡΑΔΟ. Αλλά τώρα είναι μια νέα περίοδος, όπως κάθε χρόνο.

Τώρα επίσης θα σας πω ότι όταν η εκτροφή σας αρχίσει να κελαηδά, μεταξύ των μικρών μας πάντα υπάρχει ένας ηγέτης που ξεχωρίζει πριν από τα υπόλοιπα, γιατί αναπτύχθηκε πριν από τους άλλους, αλλά είναι ένα δίκοπο μαχαίρι, για τον απλό λόγο ότι αυτό το καλό πουλάκι ναι είναι ένα καλό δείγμα και ύψωσε τις κεραίες του για να μάθει ό,τι καλό έχει ένα καλό ΤΙΜΠΡΑΔΟ. Στην αρχή έχει μια φωνή πολύ γλυκιά και καθαρή, αλλά επίσης θα σας πω αγαπητοί μου φίλοι ότι αν αυτό το πουλάκι δεν προσαρμοστεί στον δικό μας κώδικα ή έχει μειονεκτήματα που επισείουν ποινή, θα μπορούσαμε να χαλάσουμε ολόκληρη την εκτροφή γιατί όλα θα αντέγραφαν από αυτό το πουλί, και γι’ αυτό πάντα υπάρχει η λύση για αυτόν τον εκτροφέα, αν δεν το βρίσκει σωστό, δεν του μένει άλλος τρόπος παρά να το αποσύρει, αφού δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα λάθη (λάθος νότες) είναι τα πρώτα που αντιγράφουν τα υπόλοιπα, γιατί ηχούν διαφορετικά και καταλήγουν να τραβούν πολύ την προσοχή και μπορώ να διαβεβαιώσω ότι τελικά μπορεί να αντιγράψουν πάνω από το 80%, γι’ αυτό πρέπει να το αποσύρουμε το συντομότερο δυνατόν και να δώσουμε την δυνατότητα στα υπόλοιπα για να μπορέσουμε να τα ακούσουμε με ικανοποίηση.    

Από την άλλη πλευρά πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν ότι σε κανονικές συνθήκες σε κάθε εκτροφή, όλα τα χρόνια απαξιώνεται μια ΝΟΤΑ και να μην το ξεχνάμε αυτό, αφού πρέπει να την ενδυναμώσουμε γιατί διαφορετικά θα καταλήξουμε να χαθεί ολοκληρωτικά, όπως είναι τα TIMBRES, CASCABEL, PIAUS κλπ. Επίσης θα μπορούσε, με τα ίδια πουλιά, πάντα ψάχνοντας αυτό που θα διαδώσει αφειδώς αυτή την νότα ή συγκρίνοντας πουλιά που έχουν κριθεί.

Αυτό θα πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν μας πάντα για τα ΤΙΜΠΡΑΔΟΣ μας αφού αυτός είναι ένας τρόπος να διατηρούμε μια καλή εκτροφή. Μπορούμε να μιλήσουμε για το προσωπικό γούστο, λογικά, όλοι οι εκτροφείς κρατάνε αυτό που τους αρέσει περισσότερο στο σπίτι τους αλλά πάντα γύρω από κάτι που επαναλάβαμε προηγουμένως, αυτή η κλάση πουλιών υπόκεινται σε έναν κώδικα και μέσα σε αυτούς τους κανόνες μπορούμε να διαλέξουμε πώς θέλουμε το δικό μας σύνολο των ΤΙΜΠΡΑΔΟΣ δηλ. με περισσότερη φωνή ή πιο ήπια, με περισσότερα ή λιγότερα cloqueos ή με καλύτερα κουδουνίσματα, με περισσότερη ΜΕΤΑΛΛΙΚΟΤΗΤΑ  ή περισσότερα κενά, αλλά πάντα μέσα στα πλαίσια του ΙΣΠΑΝΙΚΟΥ ΤΙΜΠΡΑΔΟ.
No quiero pasar por alto una de las cosas importantes como es nuestra planilla.
Δεν θέλω να παραβλέψω ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που είναι η λίστα υποψηφίων (φίσα).  

Βεβαίως και υπάρχουν άτομα που δεν αξιολογούν την σημασία που έχει και επίσης είναι μέρος από τα ΤΙΜΠΡΑΔΟΣ μας. Αυτός ή αυτοί που τα κατάφεραν, έκαναν μια καλή δουλεία και πολύ ιδιαίτερη, ας πούμε ότι ήξεραν τί έκαναν και επίσης ήξεραν μέχρι πού μπορούσαν να φτάσουν τα ΤΙΜΠΡΑΔΟΣ μας. Γιατί οι πρωταθλητές, πρέπει να κερδίσουν με την αξία τους για να μπορέσουν να βραβευτούν. Επίσης υπολόγισαν σε αυτά τα ΤΙΜΠΡΑΔΟΣ που δίνουν τις νότες ή αργά και καθαρά γυρίσματα, και πρέπει να το έχουν υπ’ όψιν τους την ώρα που φτιάχνουν αυτή τη λίστα (φίσα).

Όλα δεν μπορεί να είναι πρωταθλητές, γιατί πολλές φορές ακούς να λένε κάποιοι και πάντα βάζουν το παράδειγμα των αδελφών και σου λένε: αυτός είναι αδελφός του πρωταθλητή, αλλά εγώ λέω ότι αυτό δεν έχει καμία σχέση, γιατί ο ΚΑΙΝ και ο ΑΒΕΛ επίσης ήταν αδέλφια αλλά ήταν διαφορετικοί.  Ο Θεός δημιούργησε όμορφα όντα στην φύση και ένα από αυτά είναι το ΙΣΠΑΝΙΚΟ ΤΙΜΠΡΑΔΟ.

Αλλά επίσης θα πρέπει να ευχαριστήσουμε όλους εκείνους που μας βοηθούν να κατανοήσουμε τα γυρίσματά τους, τις νότες τους και να ανακαλύψουμε και να ακούσουμε καλύτερα το τραγούδι του ΙΣΠΑΝΙΚΟΥ ΤΙΜΠΡΑΔΟ.


Χαιρετισμούς σε όλους τους φίλους του χόμπι, Paquito de Alcala
Περιεχόμενο - Αρθρογραφία - Ένα ακόμα προς όφελος της εκτροφής καναρινιών