Ε.Λ.Ι.Τ. - Ελληνική Λέσχη Ισπανικού Τιμπράδο
Greek Club Timbrado Español / Club Griego de Timbrado Español

Άρθρο του ειδικευμένου στα πτηνά κτηνιάτρου Brown Enrique Ortega
Μετάφραση άρθρου για την Ελληνική Λέσχη Ισπανικού Τιμπράδο – Ε.Λ.Ι.Τ. (www.elit-timbrado.gr) από τον Χρήστο Νίτη,
όπως δημοσιεύθηκε στο  www.timbrado.com
Είναι γνωστό πλέον σε όλους τους εκτροφείς καναρινιών ότι το φως είναι ένας πολύ βασικός παράγοντας για την υγεία των πουλιών. Το ηλιακό φώς και ο κύκλος του, χρησιμοποιούνται απο τα ζώα για να συγχρονίσουν το βιολογικό τους ρολόι. Οι θετικές επιπτώσεις του φωτός τα βοηθούν όχι μόνο στο να διατηρήσουν την ψυχική τους υγεία αλλά τους επιτρέπει  και την παραγωγή βιταμίνης D3. Η έλλειψη τις βιταμίνης D3 στα πουλιά εσωτερικής εκτροφής, σε συνδυασμό με φτωχή διατροφή, μπορεί να  προκαλέσει σε μικρά πουλιά ραχίτιδα, ενώ σε ενήλικα έχει σαν αποτέλεσμα την ostomelacia (μαλάκωμα των οστών) ή υπασβεστιαιμία (χαμηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα). Υπερδοσολογία σε βιταμίνη D3 (για παράδειγμα η καταχρηστική παροχή μουρουνέλαιου) μπορεί να είναι τοξική, λόγος για τον οποίο τα πουλιά εξωτερικής εκτροφής δεν χρειάζονται συμπληρώματα.

Οι φωτοπερίοδοι έχουν μελετηθεί αρκετά όσον αφορά τα πτηνά γιατί χρησιμοποιούνται για τον χειρισμό της αναπαραγωγή τους. Η φωτοπερίοδος είναι πιό σημαντική ως δείγμα από εύκρατα κλίματα όπου οι αλλαγές στις ώρες της ημέρας είναι μεγαλύτερες. Τα ζώα που ζούν στην ισημερινή ζώνη  έχουν μια μικρότερη μεταβολή κατά 20 λεπτά, αλλά είναι επίσης ευαίσθητα σε αυτές τις αλλαγές. Η ακανόνιστη ή παρατεταμένη παροχή φωτός  στην οποία υποβάλλονται τα πτηνά που φιλοξενούνται στο σπίτι μιας οικογένειας μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την συμπεριφορά  των πτηνών.

Ένας πτηνοτρόφος θα διαχειριστεί την παροχή φωτός για δύο προφανείς λόγους:

-να αυξήσει την αναπαραγωγή

- να προετοιμάσει τα νεαρά πουλιά για διαγωνισμούς

Τα καναρίνια χρειάζονται 14-16 ώρες φωτός για να ξεκινήσουν την αναπαραγή, σε αυτό το χρονικό περιθώριο έχουν την δυνατότητα να μεγαλώσουν σωστά τους νεοσσούς. Εάν υπάρχουν έντονες διακυμάνσεις στην παροχή φωτός αυτό μπορεί να προκαλέσει την πρόωρη παύση ενός αναπαραγωγικού κύκλου.

Υπάρχουν δύο τρόποι για να διαχειριστύμε την διάρκεια του τεχνητού φωτός:

1. Σταδιακά αυξάνουμε την ώρα που παρέχουμε φώς στα καναρίνια, κάθε μέρα προσθέτουμε περισσότερα λεπτά, την αυγή και το σούρουπο. Κανονικά θα πρέπει να περάσουν δύο μήνες  μέχρι να φτάσουμε στις 8-10 ώρες και σιγά σιγά να φτάσουμε στο επιθυμητό που είναι οι 15 ώρες. Θα πρέπει να αυξάνουμε ουσιαστικά 30 λεπτά την εβδομάδα και έτσι σε διάστημα 10 εβδομάδων θα έχουμε φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
Άμεση αύξηση της διάρκειας του φωτός μέσα σε μία ημέρα σε 10-15 ώρες. Σε αυτή την περίπτωση τα πτηνά θα ξεκινήσουν την αναπαραγωγή μέσα σε 3-4 εβδομάδες αλλά είναι πιθανό να μην έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα, δηλαδή άσπορα αβγά στην πρώτη γέννα. Έχει παρατηρηθεί ότι πάνω από 17 ώρες φωτός δεν εξυπηρετεί.

2. Η σταδιακή αύξηση του φωτός είναι πιο σωστή και αποφέρει περισσότερο θετικά αποτελέσματα.

Τέλος θα πρέπει να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τις περισσότερες έρευνες το ηλιακό φώς έχει τις περισσότερες ευεργετικές συνέπειες για την υγεία των πτηνών

Περιεχόμενο - Αρθρογραφία - Τα καναρίνια και το φως