Ε.Λ.Ι.Τ. - Ελληνική Λέσχη Ισπανικού Τιμπράδο
Greek Club Timbrado Español / Club Griego de Timbrado Español


Άρθρο του Paquito de Alcala ισπανού εκτροφέα Timbrado
Μετάφραση άρθρου για την Ελληνική Λέσχη Ισπανικού Τιμπράδο – Ε.Λ.Ι.Τ. (www.elit-timbrado.gr) από τον Βασίλη Μιχαλόπουλο,
όπως δημοσιεύθηκε στο  www.naturavesmundial.comΠάντα είναι καλό να ακούμε και να αξιολογούμε κάποιες συμβουλές όταν είναι γεμάτες με ειλικρίνεια κυρίως όταν πρόκειται να ξεκαθαρίσουμε θέματα γύρω από το κελάηδισμα του ισπανικού Timbado.Το λέω αυτό γιατί σε αρκετές περιπτώσεις ακούγονται ακατάλληλες συμβουλές από άτομα ανειδίκευτα που καταφέρνουν να μπερδέψουν τα άτομα που είναι στο ξεκίνημα, να επιλέξουν αυτό το τόσο ωραίο χόμπι που έχει να κάνει με την επιλογή, το μεγάλωμα και την εκπαίδευση αυτής της σημαντικής ισπανικής ράτσας καναρινιών. Γι’αυτό λοιπόν δώστε σημασία στα παρακάτω αν πρόκειται να  εκτρέψετε τα αγαπημένα μας Timbrados.  

Είναι θαυμάσιο όταν διαβάζουμε, άρθρα από αξιόπιστες πήγες, που μας ενημερώνουν για την αρχή γύρω από την δημιουργία και την ανάπτυξη αυτής της σπουδαίας τραγουδιστικής ράτσας που είναι το ισπανικό Timbrado.  

Κάποιοι κάποτε δούλεψαν και μόχθησαν σκληρά για να καταφέρουν να αναγνωριστούν επίσημα τα Timbrado μας, με πολύ λίγα μέσα αλλά με πολύ μεγάλη επίμονη και υπομονή και αγάπη το κατάφεραν. Εκείνα τα χρονιά η επικοινωνία ήταν ελλιπής και μέσα όπως το internet δεν υπήρχαν. Γι’αυτο και ελπίζω ότι και η προσπάθεια που έκαναν οι προγονοί μας «Οι πατέρες του ισπανικού Timbrado» να χρησιμεύσει σαν παράδειγμα, ξυπνώντας την αγάπη και την χαρά για το μεγάλωμα και την διάδοση αυτής της αξιόλογης τραγουδιστικής ράτσας (που κατάγεται από την χωρά μας) στους μελλοντικούς νέους Timbradistas που πρόκειται να  υποδεχτούμε στο μέλλον στην F.O.E (Ισπανική Ομοσπονδία Ορνιθολογίας) στους συνεργάτες και συλλόγους της, που μοχθούν για την συντήρηση της αγνότητας της αγαπημένης μας ράτσας. Θα είναι θαυμάσιο πάντα να είναι ένα χόμπι με σκοπό πολιτιστικό με υγιή ανταγωνιστική τάση και όχι να το μετατρέψουμε σε έναν σκοπό με κερδοσκοπική διάθεση.  

Ας ακούσουμε και ας μάθουμε παίρνοντας ως παράδειγμα όλους αυτούς λοιπόν. Λάτρεις που με την τιμιότητα  και την επαγγελματικότητά τους έχουν καταφέρει σπουδαία πρωτότυπα δείγματα (timbrado) καταφέρνοντας να θριαμβεύσουν σε αναρίθμητους διαγωνισμούς κάνοντας έτσι γνωστές σε όλους τις αρετές του ισπανικού μας Timbrado, άξιο επαίνου στον κόσμο της αγωνιστικής καναρινοκουλτούρας  

Από την άλλη μεριά όταν αρχίζει η εποχή των διαγωνισμών, μας πλημμυρίζει η λαχταρά και η χαρά να μάθουμε το αποτέλεσμα της επίπονης δουλειάς που έχουμε κάνει κατά την διάρκεια του μεγαλώματος και της εκπαίδευσης των πουλιών. Είναι ένα από τα πιο σημαντικά σταδία. Ένα στάδιο όμορφο, λεπτό και πολύ ευρύ. Το λέω αυτό γιατί αν υπάρχει κάτι που πρέπει να έχουμε υπόψη είναι το πώς να συντηρήσουμε και να καταφέρουμε να  μεταδώσουμε την ποιότητα του τραγουδιού  με το οποίο έχουν εκπαιδεύει τα πουλιά που είναι προορισμένα να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς. Το να καταφέρεις έναν τόνο καθαρό ούτε πολύ υψηλης ουτε χαμηλης έντασης είναι δύσκολη υπόθεση. Πρεπει να αποφευγεται να ανεβάζουν  τον τόνο «το να αγγίζουν το οξύ, το τσιριχτό» αφού έτσι διαταράσσονται και ξεχνούν τις κύριες νότες και τα κουράζει περισσότερο να τις μεταδώσουν. Αλλά πρέπει να έχουμε και υπόψη ότι αν κατεβασουν τον τονο τους υπερβολικα τραγουδούν χωρίς διάθεση και εκπέμπουν νότες μπερδεμένες. Οι νότες πρέπει να εκπέμπονται με χαλαρό ρυθμό και όχι με τρόπο έξαψης που να μας δίνει δείγματα υπερβολικού ζήλου. Πρέπει να πω, και αυτό, υπέρ των κριτών, ότι κάποιοι εκτροφείς παραπονιούνται ότι τα πουλιά τους δεν κρίνονται το ίδιο από έναν διαγωνισμό σε άλλο. Εγώ ο Paquito de Alcala λέω ότι δεν είναι το ίδιο η αξιολόγηση στην αρχή της σαιζόν από ότι να γίνεται  στο τέλος της. Δεν μπορούν να αξιολογηθούν το ίδιο αφού όλα τα πουλιά έχουν 3 σταδία τραγουδιού και αυτά είναι διαφορετικά μεταξύ τους. Γι’αυτό κάποιοι εκτροφείς δεν είναι ικανοποιημένοι. Πρέπει να γνωρίζεις το τραγούδισμα αρκετά καλά για να μπορείς να το αξιολογήσεις όπως πρέπει. Εγώ σαν εκτροφέας θέλω όλες αυτές τις λεπτομέρειες να τις έχετε υπόψη. Είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι όταν τα πουλιά είναι καλά συγκεντρωμένα στην εκπομπή του τραγουδιού τους, τις νότες τις εκπέμπουν ποιοτικότερα. Τα γυρίσματα που αναπτύσσουν στο ρεπερτόριο τους, θα πρέπει να τα έχουν μάθει κάτω από την επίβλεψη μιας «σχολής» με ποιότητα «γονείς επιλεγμένοι και αφιερωμένοι στην εκπαίδευση». Με αυτό τον τρόπο θα υπάρξει μεγάλη ικανοποίηση για τους εκτροφείς και ο κριτής θα εκφράσει τον θαυμασμό του με μια καλή βαθμολογία. Το να διατηρείς στον ύψιστο βαθμό το κελάηδισμα των Timbrados δεν είναι εύκολο και είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Timbradistas κάθε χρονο. Το λέω βασιζόμενος στην εμπειρία μου σαν εκτροφέας εδώ και πολλά χρονιά.    

Tα Timbrados σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και κάτω από περιστάσεις της στιγμής συνηθίζουν να παθαίνουν αφωνία και λόγω αυτού ακούγονται πολύ διαφορετικά όταν παρουσιάζονται μπροστά στον κριτή για την αξιολόγηση τους. Γι’αυτό δεν καταφέρνουν να φτάσουν την αντικειμενική τους αξιολόγηση. Πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι δεν πρέπει να μπερδεύουμε την αφωνία με τα ένρινα. Αν αυτό συμβεί πρέπει να έχουμε υπόψη την προέλευση του ελαττώματος αυτού. Αν επιβεβαιώσουμε ότι ένα καναρίνι έχει ένρινα ακόμα και σε μια νότα του ρεπερτορίου του, θα πρέπει να παρατηρήσουμε αν αυτό οφείλετε στην εκπαίδευση ή σε ελλείψεις στις κληρονομημένες ιδιότητες του πουλιού που εξετάζουμε. Το τελευταίο είναι σοβαρό ελάττωμα και είναι λόγος να απομακρυνθεί από το εκτροφείο το εν λόγο πουλί. Αν παρατηρήσουμε ότι οφείλεται στην εκπαίδευση από λάθος εκπομπή τραγουδιού από έναν από τους δάσκαλους αυτό δεν είναι και τόσο σοβαρό αφού υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης μέσω της επίβλεψης  στην μετέπειτα ανάπτυξη του πουλιού, αποσύροντας αυτόν τον δάσκαλο από το εκτροφείο ενώ αν επιμείνει το ελάττωμα μπορούμε να περιμένουμε βελτίωση στην επομένη αλλαγή των φτερών του πουλιού. Φίλοι του Timbrado σας ξεκαθαρίζω ότι μπορούν να συμβαίνουν ταυτόχρονα δύο πράγματα ίδια ή και διαφορετικά (η αφωνία και τα ένρινα). Η αφωνία μπορεί να επιδιορθωθεί εφόσον υπάρξει άμεσα επέμβαση και μπορεί να επιτευχθεί με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Σε περίπτωση που επιμείνει η ασθένεια, μπορεί να γίνει χρόνια και τότε θα σας συμβούλευα να παρατηρήσετε την «την οικογένεια» του πουλιού και αν επιβεβαιωθούν και αλλά κρούσματα (στην ίδια οικογένεια) με αρνητικά αποτελέσματα στην θεραπεία τότε θα πρέπει να απομακρυνθούν όλα από το εκτροφείο και να μελετηθούν οι περιβαλλοντικές συνθήκες των εγκαταστάσεων οπού κατοικούσαν: υγρασία, ύπαρξη ακάρεων κτλ, ώστε έτσι να επιλυθούν και να μπορέσει να δημιουργηθεί ένα υγιές περιβάλλον.  

Αναφερόμενος ξανά στα ένρινα, υπάρχουν Timbrados που αντιμετωπίζουν μια δυσκολία στο να μεταδώσουν κάποιες συγκεκριμένες νότες ή γυρίσματα με την απαραίτητη καθαρότητα και ποιότητα λόγω του ότι χαλάει η μεταλλικότητα τους κατά την εκτέλεση. Συνηθίζουν να κάνουν αυτό το σφάλμα κυρίως όταν μεταδίδουν την πασίγνωστη νότα «Campana» που είναι πολύ επιρρεπής στα ένρινα όπως επίσης και τα υπόλοιπα γυρίσματα που έχουν μεταλλική τονικότητα. Μην ξεχνάμε ότι το Timbrado ομοίως όπως και όλα τα πτηνά έχουν 3 φορές καλύτερη ακοή απ’ότι εμείς και ότι τα αρχάρια Timbrados είναι πολύ έξυπνα ζώα και τα «πιάνουν» όλα, είτε το καλό είτε το ελαττωματικό ενώ αν κάτι τους ακουστεί πιο περίεργο ή διαφορετικό δίνουν μεγαλύτερη σημασία. Γι’αυτό και για άλλα πολλά οι εκτροφείς και οι κριτές ψάχνουμε σχολαστικά Timbrados που να έχουν όσο το δυνατόν πιο καθαρό ρεπερτόριο στο οποίο να κελαηδούν τα «Timbres» όπως και τις άλλες νότες με υψηλή ποιότητα.  

Θαυμάζω προσωπικά όλους τους λάτρεις της ράτσας και κυρίως αυτούς που πάντα συμμετέχουν με υγιή ανταγωνιστικότητα  σχεδόν σε όλους τους διαγωνισμούς άλλα γενικά  το πρίμα φτάνει σε ένα σημείο που εμένα προσωπικά αρχίζει να με τρομάζει και το λέω αυτό γιατί από ένα σημείο και μετά σχεδόν σε όλους τους διαγωνισμούς έρχονται μεν τα πουλιά να διαγωνιστούν  αλλά σε δύο μέρες είναι πάλι υπό την κηδεμονία σας χωρίς καμία τύπου δημόσιας  προβολής από εκεί και πέρα. Με αυτόν τον τρόπο  καταστέλλεται η ευκαιρία  που δίνουν οι διαγωνισμοί να βγαίνει στο φως αυτή η αξιόλογη ράτσα. Η δικαιολογία που χρησιμοποιείται είναι ότι αποφεύγεται η ταλαιπωρία και η φθορά των εκπαιδευμένων πουλιών. Από την μια δεν είναι κακή σκέψη αλλά θα πρέπει να υπάρξουν λύσεις για το πρόβλημα που δημιουργείται με αυτά τα μετρά που εμποδίζουν την άμεση γνωριμία με το κοινό αυτής της ράτσας όπως και άλλες τραγουδιστικές ράτσες που συμβαίνει στις μέρες μας. Είναι γεγονός ότι η έκθεση στο φυσικό φως  κατά κανόνα επηρεάζει και ταλαιπωρεί  λίγο τα  πουλιά που ανήκουν σε ποικιλίες χρώματος ή στάσης αλλά από την άλλη για τα καναρίνια φωνής ισχύει εντελώς το αντίθετο. Χρειάζονται να έχουν χαμηλό φως για να αποφεύγουν να διεγείρονται και έτσι να φθείρουν το κελάηδισμα τους και να χαλούν την διάθεση τους αφού έχουν άλλο χαρακτήρα αρκετά πιο κυκλοθυμικό από άλλες ποικιλίες και γι’αυτό μεγαλύτερη τάση στην διέγερση και την κατάθλιψη, παράγοντες πολύ αρνητικοί που επηρεάζουν το επικείμενο  ζευγάρωμα φτάνοντας κάποιες φορές ακόμα και σε ξαφνικά καρδιακά εμφράγματα. Όλοι οι λάτρεις των καναρινιών φωνής το ξέρουν αυτό εξ’ου και η αρνητικότητα τους να τα εκθέτουν δημόσια.  

Λύση στο πρόβλημα: Παραμονή σε χώρους απομακρυσμένους από άλλες ποικιλίες πουλιών με ένα αμυδρό φως και δημοσιά έκθεση σε διάφορα μεσοδιαστήματα κατά την διάρκεια της ημέρας. Παράδειγμα: Δημοσιά έκθεση (με πρόληψη και προφυλάξεις) από τις 11 έως τις 12 το πρωί και από τις 4 έως τις 5 το απόγευμα ενώ μετά πρέπει να παραμείνουν ήρεμα να τραφούν και να αντεπιστρέψουν στο αρχικό φως που τους προετοιμάζει για την χαλάρωση και την ξεκούραση. Με αυτόν τον τρόπο θα διατηρούνται κάποιες μέρες σε ιδανικές συνθήκες μεταφέροντας έτσι την γνώση και την γνωριμία των τραγουδιστικών πουλιών στο ξένο κοινό. Αυτό γίνεται ήδη εδώ και πολλά χρονιά  σε κάποιες χώρες παγκόσμιας φήμης σχετικά με τα καναρίνια φωνής και τα αποτελέσματα είναι πολύ θετικά.  

Επίσης θα ήταν θετικό, για να ενισχύσουμε την γνωριμία των καναρίνια φωνής, να ετοιμάσουμε και να πραγματοποιήσουμε διαλέξεις-συζητήσεις είτε κατά την διάρκεια των διαγωνισμών είτε σε συγκεντρώσεις-συμπράξεις η σε άλλα μέρη με την υποστήριξη ειδικών επί του θέματος.  

Αν μέχρι τώρα πολλοί από τους εκτροφείς καναρίνια φωνής συμβιβάζονται με αυτά που έχουν εγώ ο Paquito de Alacala έχω τη γνώμη ότι θα μπορούν να ανοίξουν περισσότερο οι ορίζοντες και θα πρέπει να σκεφτούμε να ξανά ξεκινήσουν να πραγματοποιούνται αυτές οι διαλέξεις-συγκεντρώσεις που υπήρχαν σε κάθε διαγωνισμό παλαιοτέρα. Τώρα τελευταία δεν τις βλέπουμε πια και ήδη μου λείπουν πάρα πολύ. Νομιζω ότι για οποιοδήποτε κλάδο της καναρινοκουλτούρας θα ήταν σημαντικές.  

Άλλη λύση θα ήταν να πραγματοποιούνται οι βαθμολογήσεις των κριτών με κοινό, δηλαδή σε κοινή θεά για όλους αυτούς που επιθυμούν να ακούσουν τα πουλιά ταυτόχρονα με την βαθμολόγηση από τους κριτές. Για αυτό θα είναι αναγκαία μια πολύ καλή οργάνωση διαθέτοντας συνεργασία και σεβασμό από όλους, οργανωτές και συμμετεχοντες. Συμφωνώ ότι η οργάνωση αυτών των διαγωνισμών θα ήταν πιο επίπονη αλλά θα άξιζε τον κόπο και είμαι σίγουρος ότι συνεισφέροντας κάθε ένας με το λιθαρακι του θα βγαίναμε όλοι κερδισμένοι αρκετοί, σε γνώση αλλά και η ράτσα σε αναγνώριση.  

Θεωρώ κατάλληλο και εύστοχο για κάθε ιδέα ή πρόβλημα που προκύπτει να μπορεί να εκτίθεται να μας προβληματίζει για να βρούμε μια λύση που να έχει θετικό  αντίκτυπο στην ποιότητα του ισπανικού μας Timbrado αλλά και των άλλων καναρίνια φωνής που υπάρχουν στην καναρινοκουλτούρα.  

Η τελειοποίηση της ράτσας μας εντός της καναρινοκουλτούρας είναι ένας στόχος που πρέπει να εκπληρώνουμε και κάθε φορά είναι όλο και πιο δύσκολο, αλλά έχοντας πάντα παρούσες τις συμβουλές και το παράδειγμα που μας μετέδωσαν εκείνοι, οι δάσκαλοι μας, που τόσο μόχθησαν πριν 70 χρονιά για να δημιουργήσουν με τόση πίστη και με τόση ελπίδα την γνησία ράτσα φωνής επονομαζόμενη: Timbrado Espanol. Εφαρμόζοντας τις αρετές τους λοιπόν, θα θριαμβεύσουμε!!!  

Εκμεταλλεύομαι την ευκαιρία να κάνω μια ειδική αναφορά σε κάποιον που πάντα ήταν συνδεδεμένος με την καναρινοκουλτούρα και την αντιπροσώπευε με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους πάντα εβρισκόμενος εκεί, μέσα στα πράγματα. Μπαίνεις στο μαγαζί του την εποχή που τελειώνουν οι διαγωνισμοί και φαίνεται σαν μουσείο Timbrado. Μιλώ για τον αγαπημένο μας μεγάλο φίλο Alfonso Cupido. Μας γνωρίζει όλους και μόλις τελειώνει ένας διαγωνισμός μόνο με ένα τηλεφώνημα σφραγίζει τα Timbrado μας. Για να μη μιλήσω για την σοβαρότητα και την τιμιότητα που ποτέ δεν λείπουν. Οτιδήποτε ψάχνεις το έχει και αν όχι το βρίσκει μέσω των γνωριμιών του από άλλους εκτροφείς. Και όλο αυτό με σκοπό να βοηθήσει και να καλυτερεύσει το επίπεδο των φυλών μας της καναρινοκουλτούρας και πάντα προς την καλύτερη κατεύθυνση.  

Ένας θερμός χαιρετισμός σε όλους τους λάτρεις του timbrado.

PAQUITO DE ALCALA
Περιεχόμενο - Αρθρογραφία - Εκτροφέας καναρινιών φωνής TIMBRADO ESPAÑOL